Επιλέγοντας τα σωστά εποχιακά ελαστικά

Έχετε μπερδευτεί με το τι ελαστικά χρειάζεστε; Μείνετε ασφαλείς στο δρόμο ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, με αυτόν τον οδηγό χρήσης των σωστών ελαστικών κάθε εποχή.

Η διαφορά ανάμεσα σε καλοκαιρινά, All season και χειμερινά ελαστικά

Τι είναι τα καλοκαιρινά ελαστικά;

Τα καλοκαιρινά ελαστικά είναι σχεδιασμένα για χρήση κατά τους πιο θερμούς μήνες, όταν οι θερμοκρασίες συχνά φτάνουν τους 40°C για μικρές ή ακόμα και παρατεταμένες χρονικές περιόδους ή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε μέρη χωρίς χειμερινό καιρό. Με μικρότερο βάθος σκαλίσματος και άκαμπτο, μείγμα γόμας πέλματος, υψηλής πρόσφυσης, σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα, τα καλοκαιρινά ελαστικά έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να προσφέρουν βέλτιστη επίδοση σε θερμοκρασίες άνω των 7°C. Μεγιστοποιούν τον ακριβή χειρισμό και εξασφαλίζουν ότι είστε όσο το δυνατόν πιο σταθεροί όταν στρίβετε ή φρενάρετε.

Τα χειμερινά ελαστικά και τα καλοκαιρινά ελαστικά έχουν διαφορετικά σχέδια πέλματος

Τι είναι τα χειμερινά ελαστικά;

Τα χειμερινά ελαστικά είναι το αντίθετο – είναι ειδικά σχεδιασμένα για ασφαλή οδήγηση σε θερμοκρασίες κάτω των 7°C και δύσκολες συνθήκες, όπως πάγο και χιόνι. Συγκριτικά με τα καλοκαιρινά ελαστικά, τα χειμερινά ελαστικά έχουν ένα χαρακτηριστικό σχέδιο πέλματος με βαθύτερες και περισσότερες εγκοπές, για βελτίωση της πρόσφυσης σε χιόνι και πάγο. Είναι επίσης κατασκευασμένα από πιο εύκαμπτο υλικό, βοηθώντας τα να παραμένουν αρκετά μαλακά ώστε να έχουν καλή πρόσφυση στο οδόστρωμα ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Τι είναι τα ελαστικά All season;

Τα ελαστικά All Season ή ελαστικά 4 εποχών είναι και αυτά ευρέως γνωστά, συνδυάζοντας τεχνολογίες από καλοκαιρινά και χειμερινά ελαστικά και μπορούν να χρησιμοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Έχουν περισσότερες εγκοπές στο σχέδιο του πέλματος από τα καλοκαιρινά ελαστικά, γεγονός που προσφέρει καλύτερη πρόσφυση σε χιονισμένο οδόστρωμα, ενώ μπορούν επίσης να προσαρμοστούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Αποτελούν την πιο εύκολη επιλογή αν ζείτε σε μέρος με ήπια καλοκαίρια, ήπιους χειμώνες και περιστασιακές χιονοπτώσεις. Τα ελαστικά All Season εγγυώνται καλύτερη κινητικότητα και ασφάλεια σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -10°C έως 30°C.

Καλοκαιρινά ελαστικά έναντι χειμερινών ελαστικών

Αν και μπορεί να φαίνονται παρόμοια, η χρήση ενός χειμερινού ελαστικού το καλοκαίρι δεν συνιστάται, καθώς το πιο μαλακό πέλμα θα φθαρεί πιο γρήγορα στη ζεστή άσφαλτο. Επιπλέον, αυξάνοντας την απόσταση ακινητοποίησης του οχήματός σας, θα μειωθεί η ευκολία χειρισμού και είναι πιθανό να υπάρξει αυξημένη κατανάλωση καυσίμου.

Ομοίως, δεν συνιστάται η χρήση καλοκαιρινών ελαστικών το χειμώνα, καθώς τα ελαστικά αυτά δεν είναι σχεδιασμένα να αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Χωρίς το βαθύτερο πέλμα και τις πρόσθετες αυλακώσεις των χειμερινών ελαστικών, τα καλοκαιρινά ελαστικά ίσως δυσκολευτούν να επιτύχουν καλή πρόσφυση σε οδοστρώματα με πάγο ή χιόνι. Η οδήγηση σε χιόνι με καλοκαιρινά ελαστικά στο όχημά σας μπορεί να διπλασιάσει την απόσταση φρεναρίσματος από ό,τι αν χρησιμοποιούνται πιστοποιημένα χειμερινά ελαστικά. Το μείγμα γόμας του πέλματός τους σκληραίνει φυσικά σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ολίσθησης σε χειμερινές συνθήκες χρήσης. Η ακαμψία αυτή μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιά στο ίδιο το ελαστικό, καθώς χωρίς την απαραίτητη ελαστικότητα, το ελαστικό μπορεί να σκάσει και να θρυμματιστεί.

Πότε πρέπει να αλλάξετε χειμερινά ελαστικά με καλοκαιρινά ελαστικά 

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή που κατοικείτε, ο γενικός κανόνας είναι ότι πρέπει να αλλάζετε τα καλοκαιρινά ελαστικά σε χειμερινά όταν η θερμοκρασία είναι σταθερά κάτω από τους 7°C. Είναι καλύτερο να περιμένετε να σταθεροποιηθεί η αλλαγή της θερμοκρασίας, σε περίπτωση που ο καιρός έχει ψυχράνει προσωρινά. Η ίδια αρχή ισχύει και όταν αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός, οπότε όταν οι θερμοκρασίες είναι σταθερά πάνω από 7°C μπορείτε να αλλάξετε ξανά στα καλοκαιρινά ελαστικά σας.

Με τα ελαστικά All season δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για το πότε πρέπει να αλλάξετε τα ελαστικά σας. Μείνετε ήσυχοι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Αφήστε μια απάντηση